Skaffa bostad

Var ska man bo i Umeå som student? Bra fråga, här kommer en liten hjälp:

Först och främst måste du ställa dig i kö på en bostadssida.

Bostaden AB, Lerstenen, Norrvidden och Balticgruppen är bara några tips. Bostaden har kötid så ställ er där för de har många lägenheter runt om i stan och på campus. De går på kötid så ju längre ni stått desto bättre kan ni få. En hemsida med lite information om ett par hyresvärdar: http://www.lagenhetsportal.se/umea.html

Balticgruppen är först till kvarn som gäller och då är det det Tvistevägen som gäller. Små ”skokartonger” till lägenheter. Lagom etta i ett väldigt bra läge. Ligger väldigt centralt på campus med nära till allt känns det som. SLU, universitetet, matbutiker, Ålidhem och IKSU.

Vilka område finns då?

  • Ålidhem – Klassikern. Stort område med olika typer av lägenheter. Typiskt studentområde med korridorer och exakt likadana områden som det är galet lätt att gå bort sig i. Ofta inte de nyaste lägenheterna men läget är bra och hyrorna billiga.
  • Carlshem – Rätt likt Ålidhem men ligger cirka tio minuter längre bort från campus. Nära till Strömpilen där det finns butiker av olika slag.
  • Mariehem- Likt Ålidhem även detta men på andra sidan campus. Nära till butik och stort utbud av lägenheter.
  • Berghem- Bra område som ligger rätt nära allt. Ett populärt ställe där det krävs lång kötid men det kan vara värt det eftersom läget är så bra.
  • Liljansberget- Galet nära SLU med helt nybyggda lägenheter. Relativt små men bra i övrigt och såklart krävs även lång kötid här.
  • Ålidhöjd- Krävs längst kötid i Umeå ungefär. Två minuter till IKSU och Ålidhem centrum dvs väldigt nära till allt.
  • Nydala- Nya lägenheter och relativt nära SLU. Stora lägenheter till bra priser. Finns alla typer av lägeheter.
  • Tomtebo- Ytterliggare ett fint område som ligger lite avsides men är väldigt lugn.
I övrigt kan man även nämna att man kan köpa lägenheter och det är lite överallt i Umeå. Men det är en smaksak.
Om man drabbas av akut bostadsbrist hyr även kåren ut två små rum på baksidan av kårhuset. De är endast avsedda för tillfälligt boende. Läs mer under Kårhusets flik.